Тревожността и апатията през призмата на психометрията

Акценти – психометрични показатели при тревожност и възможни решения. Тестова батерия DS+LN/SS

Унилите и апатични деца предизвикват тревожност у всеки родител.  Разбира се не съществува един универсален отговор, на въпроса „Защо детето ми е апатично”. Както често споделям пред  родители , ние трябва да се стремим да гледаме даден проблем в контекста на общата симптоматика. Т.е. по – често говорим за комплекс от фактори и рядко – за изолирана причина. Ако липсват или не са докладвани данни за хиперактивност, фамилна обремененост, травми на главата, тревожни разстройства, силно заредени негативни събития и др. то тогава говорим за момчета и момичета, за които това поведение не е типично.

Какво казва психометрията?

При прилагане на тестова батерия DS+LN/SS при деца, с докладвани: трудност при заспиване,  гневни изблици, умора и тревожност, най – често наблюдаваме средно ниски резулатати при краткосрочната памет, механичното запомняне и концентрацията на вниманието.

Малко по – вискоките резултати при задачи, включващи общо разбиране допълват профила на тревожните момчета и момичета, казано в широк смисъл на думата.

В обучителен, поведенчески и социален апект тези деца разбираемо започват да показват по – ниски резултати в училище, трудно се концентрират, скоростта на преработка на информацията спада, откъдето се натоварва и работната памет. При по – продължителни процеси (както в случая ученето) е налице явно нежелание за полагане на учебен труд, раздразнителност, оспорване авторитета на възрастния (учител, родител), апатия, нарушени продължителност и качество на съня, липса на мотивация  и т.н.

Какви са част от възможните причини:

В психологията има един постулат: „Тревожните родители отглеждат тревожни деца”. Така че преди да започнем да търсим другите причини (и евентуално да обвиняваме хората около нас) може би първо трябва да се загледаме в нас самите.

В дългия списък от причини също често са : стрес,  липса на качествена храна, липса на сън,  малко или никакво време със семейството, прекомерна стимулация с електронни устройства,  липса на движение, прекомерна физическа активност, водеща до изтощение, твърде много умствен труд и учебен материал, завишени родителски амбиции, формиращи комплекси и чувство за несправяне у детето и още много други.

Какво може да се направи:

Елиминирате горепосочените. 🙂  След това си задавате въпроса дали детето приема ПОНЕ достатъчно:

  • Магнезий – прекомерната физическа активност, както и стреса бързо изчерпват запаса от магнезий. Ако не се набавя с храната ( тук е момента да кажем, че в дюнерите и пиците няма особено много, да не кажем – изобщо) от него, то би следвало да се осигури приема му допълнително. Липсата на магнезий води до доста от нещата, описани горе, като специално обръщаме внимание и на влошеното качество на съня – всички знаем какво означава това и до какво води. В тази връзка, ако давате на детето или самите Вие приемате Mg под формата на разтворими (или друг вид ) таблетки, то тяхното приложение следва да е вечер, а не сутрин.
  • Омега 3 мастни киселини –  изключително важни за мозъчната функция и централната нервна система.

Разбира се това далеч не изчерпва пълният списък (ако има такъв  въобще) но е стъпка напред, ако сме отхвърлили съмненията за причините, описани по – горе. 


Собствен материал :

психолог Станимир Стойков, Психодиагностика на детското развитие – гр. Ямбол

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: