Затруднения в четенето, писането и математиката

–проблеми с четенето – специфични показатели влияят в посоченият проблем. С помощта на WISC 4 техните стойности могат да бъдат установени. Четири субтеста са показателни за последните и една от скалите е с най-висока големина на ефекта.

-проблеми с четенето и писменото изразяване -децата с проблеми в писменото изразяване се диагностицират с коморбидно нарушение на способността за четене. Изследванията предполагат, че взаимосвързаните помежду си трудности в четенето и писането могат да са свързани с общи неврологични процеси, определящи придобиването и развитието на тези умения. Една от скалите на WISC 4 е показателна за по-голямата роля, при проблемите на децата с трудности в четенето и писменото изразяване, отколкото само с четенето.

-проблеми с математиката- ниски резултати по всички скали, с изключение на една са съотносими към проблемите с математиката . Интересно е да се отбележи, че представянето на децата с проблеми в математиката изглежда се различава и на процесно ниво. Прави се връзка и между затрудненията в работната памет и срещаните трудности, с ученето по математика

Авторски материал, категория „Психодиагностика на деца” , специални групи

Психолог Станимир Стойков, град Ямбол, сертификат за психометрия от Giunti Psychometrics Bulgaria

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: