Интелектуално надарени деца

Във времето като че ли масово свикнахме да приемаме нещата дихотомно, по оста хубаво – лошо, правилно – неправилно. Станахме максималисти. Буквално. По – голямата кола, къща, заплата – повече, повече – още и още. Може би е неизбежно. Но хубаво е, на моменти, да се стремим да търсим нюансите – поне в децата си и техните възможности. Ако едно дете е по – бавничко, работи по домашните си час и половина вместо 60 мин. това не е задължително лошо. Може да означава, че детето е старателно и се опитва да не сгреши – че си прави самопроверка (мислено) на всяка задача и това го забавя. Ето, вижте колко лесно можехме да кажем, че то е мудно. Да кажем, че това е отрицателна черта.

Много още примери могат да се дадат, но не е нужно. Именно тук виждаме ролята на WISC 4, който да ни даде точна и прецизна информация.

Надарените деца демонстрират високи възможности за интелектуално функциониране, креативно и продуктивно мислене, актьорски заложби, талант за визуални изкуства, както и изключителни заложби в други специфични области. Макар че е често срещано надарените деца да се представят еднакво добре на вербалните и невербалните субтестове на Векслер, някой надарени деца могат да покажат необикновено големи несъотвествия, в задачите. Всяко дете е специално, по свой собствен и уникален начин .Ако Вашето дете е интелектуално надарено, то това е наистина страхотна новина! Специализираният инструментариум е в състояние да установи неговите прекрасни постижения; да Ви даде ясна и точна информация до къде и в каква степен са съсредоточени неговите умения и кои са зоните, в които би могло да се инвестира, за да се справя то още по – успешно, във времето . 

Авторски материал, категория „Психодиагностика на деца” , специални групи

Психолог Станимир Стойков, град Ямбол, сертификат за психометрия от Giunti Psychometrics Bulgaria

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: