Преди, сега и в бъдеще

Днешната публикация ще бъде на малко по – различна тематика. Ще се опита да обхване процес и да информира (а не рекламира пред) всички Вас. Процес, в който се вплитат нещо старо и добре познато, друго – случващо се „тук и сега“ и нещо, което лежи в бъдещето. В тях неиминуемо лежат принципи и ако те се променят твърде често, то тогава логичен е въпросът – устойчиво ли е всичко това. Тези думи аз наричам главно с една дума – развитие!

Започнах сайта и страницата във ФБ, с амбицията те да се отличават от останалите, в много отношения и това не са само празни думи. Едно от тези неща е фактът, че аз използвам само и единствено методи, тестове и модалности, които са сертифицирани, което на практика означава, че съм преминал специализирани курсове на обучение, обикновено скъпоструващи (това е цената на знанието). Това, подчертавам не се отнася само за тестовете, а за всичко, което предлагам – това са именно ПРИНЦИПИТЕ, които маркирахме в текста по – горе.

Да се профилираш може да означава много неща. Едно от тях е да търпиш загуби. Да зачертваш от календара месеци и понякога – години. Да си задаваш въпроси, на които не винаги ще намираш отговора веднага.

Но означава още неща – да придобиваш точни, конкретни и концентрирани знания, в даден сегмент. Да си легитимен, признат и честен в това, което можеш да правиш. Да бъдеш професионалист и да се променяш.

Не крия, че моето уеб пространство също ще се променя. Бавно и постепенно, както се променяме и самите ние – „неусетно почти..“ , както се пееше в една наша, българска песен.

Първият „повей“ на тази промяна е свързана с хранителните нарушения, което на практика е цял сегмент в работата на един психолог (и не само на него, разбира се ). Това ще се случи, както вече Ви споделих, съвсем скоро.

Това, което може да очаквате в бъдеще – в рамките на година няма да се актуализира тестовият инструментариум. Считам, че настоящият е достатъчно актуален, а и с притежанието на WISC 4 от моя страна, който е и най – скъпият за придобиване тест в България ми се струва излишно да инвестирам в по – общи тестове.

Но да се върна на въпроса. В рамките на около година и половина (ако сме живи и здрави J ) сайтът и Фейсбук страницата ще обръщат все повече внимание на възрастните и ще съобразяват с основния си принцип – сертифицирани методики, модалности и инструментариум  тези въпроси. Първата от тях, както вече няколко пъти споменах са хранителните нарушения, като консултациите и евентуалната терапия по тях ще останат безплатни само за читателите на „Психодиагностиката“ в известен отрязък от време и отново на тях ще се отговаря приоритетно. Децата, тяхното развитие и диагностика разбира се винаги ще имат своето място тук и публикациите ще включват, също както досега много неща, касаещи проблематиката в този сегмент.

Детските приказки, както знаете са мое хоби. Аз не печеля от това. Радвам се и Ви благодаря, че заедно с Вас изградихме (и надявам се – ще продължим да го правим) не само страница, но и общност! Място в което няма да има омраза, „плюене“ и заяждане, а взаимопомощ и творчество. Смятам, че „Приказки за деца и родители“ доказа, че това е възможно.

С уважение: психолог Станимир Стойков

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: