Изчисляване на оптималното телесно тегло и рисковете, свързани с нарушенията в храненето.

Вероятно за всеки един от нас неговото лично тегло е съществен фактор, както от естетическа, така и от чисто клинична гледна точка. Няма да говорим на дълго и широко по този въпрос, понеже всеки има своето лично виждане в него.

Тук ще ви оставя формула, по която можете да изчислите своето идеално – според медицината, тегло. За оптимално говорим тогава, когато прибавим или извадим до 10 % от него. Това се извършва съответно за жените:

Всеки фут от височината  трябва да се умножи по 20, а всеки инч – по 5. Получената цифра е в паунди и представлява идеалното тегло на пациента. Например за жена, която е висока 5 фута и 3 инча идеалното тегло ще бъде 115 паунда.

Мъжете трябва да коригират формулата, както следва:

Всеки фут е 20 паунда, а всеки инч – 6. При пациент, който е висок 5 фута и 10 инча идеалното тегло ще бъде 160 паунда. Ако приемем идеята за диапазон с плюс или минус 10% от това тегло, ще получим от 144 до 176 паунда. Но трябва да имаме предвид, че това са само ориентировъчни стойности – не определят строго.

Как да превърнем в килограми и сантиметри? Като използваме следното:

1 фут = 30,48 см, 1 инч = 2,54 см,  1 паунд = 0, 45 кг. 1 см= 0,39 инча, 1 метър = 3, 28 фута

Рискови фактори

Генетични: наличие на нарушения в храненето в семейството .

Биологични: предразположеност към регулиране на процеси като апетит, сън, настроение и стрес.

Култура и заобикаляща среда: натиск от страна на връстниците и обществото; травма, породена например от физическо или сексуално насилие. Често се случва при нас да дойдат двама души от едно и също домакинство и единият да е извън контрол, а другият да е спокоен.

Но безпокойството и генетичните фактори, както и социалните, като цяло имат основна роля. Трудности при регулиране на емоциите, импулсивност и перфекционизъм. Културата и околната среда. Натиск от страна на връстниците или обществото и травма – сексуално или физическо насилие. Виждате колко много фактори играят роля. Когато правим оценка, трябва да разгледаме психосоциалните фактори, за да разберем какво се случва. Кое прави пациента уязвим.

Последиците, свързани с нарушенията в храненето също са нещо, което всеки разбира интуитивно. Затова ще се постарая да бъда съвсем кратък:

– индивидите може да имат много забавен пулс и ниско кръвно налягане. Промените в пулса се дължат на разграждането на мускулите, защото все пак сърцето е мускул, и то забавя в опит да продължи да изпомпва необходимото количество кръв ( при Анорексия) .

– Нарушения на зъбния емайл и в последствие по – сериозни дентални проблеми при пациентите, които се прочистват чрез повръщане. Също при тях – рани по хранопровода, рефлукс и нарушения на отделителната система.

– Когато пулсът е забавен и кръвното налягане е ниско, сърцето наистина се опитва да достави колкото се може повече кръв на органите. Пулсът може да стигне например 40 удара в минута. Може да се наложи сърдечните проблеми да се проследяват с електро кардиограми и чрез други методи. Разпространено е намаляването на плътността на костите – остеопороза.

– Загуба на мускули и слабост. Остра дехидратация , която може да доведе до бъбречна недостатъчност, защото някои хора напълно отказват да консумират течности. Други проблеми са загуба на съзнание, умора, слабост. Характерни са суха коса и кожа. Косопадът също се среща при много пациенти. Той е нещо, на което обръщат внимание, защото е свързан с външния вид.

– За анорексията е характерна появата на ,,бебешко” окосмяване, познато като „лануго“. Бебетата се раждат с такова окосмяване по тялото. Запекът също се среща при анорексиците или защото просто не консумират нищо или като последствие от средствата, които ползват за прочистване.

– При дамите с твърде ниско тегло често срещано е заболяването, което се нарича „аменорея“ – т.е. спиране на месечния цикъл, поради твърде малкото телесни мазнини и ниските нива на естроген.

По – подробна информация за рисковете и не само за тях ще намерите в следващите публикации. За тяхното съдържание можете да се ориентирате, ако прочетете „Графикът“  – списък с предстоящите теми, които можете да откриете на страницата ни във Фейсбук.

Бъдете здрави!

психолог Станимир Стойков

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: