Методите на прочистване – отслабвам ли с тях или не?

В този материал ще акцентираме както на прочистването, така и на други неща. Има едно неправилно схващане по отношение на упражненията. Ще ги разгледаме като метод за отслабване.

Казваме, че когато се упражняваме, горим калории. Въпросът е: Колко калории изгаряме? Според вас колко калории ще изгорите, ако извървите една миля? Сто? Да кажем, че са 100. Ами ако тичате една миля? Сто. Ще изгорите 100 калории ако ходите, тичате, лазите и т.н. А колко калории.. А какво искате да свалите? Тегло. Значи, можете да си изрежете ноктите, косата, да си извадите зъбите и ще свалите известно тегло. Не, искаме да се отървем от мазнините! И така, колко калории има в един паунд телесна мазнина? 3500.

Нека сега се позанимаваме с математика. Колко мили ще трябва да изминете, за да се отървете от един паунд мазнини? 35 мили. И не знам за вас, но това ми се струва като доста дълъг път. Но нека си представим, че всички ще излезем и ще извървим това разстояние. Гарантирам ви, че когато се върнем, никой от вас няма да е олекнал с един килограм мазнини, защото е извървял тези 35 мили. Първо на първо, човек може да постигне това само ако е в кома. Защото трябва да извадите и енергията, която тялото ви би изразходвало, ако не ходехте. Искаме да отслабнем, затова трябва да имаме предвид всички калории, които тялото изгаря. Ето тук се появява наистина математиката. И така, колко мили ще трябва да извървите, за да се отървете от един паунд мазнини? Ако извадим това, което обикновено горим, отговорът е 50 мили, но трябва да имате предвид, че 20% от сваленото тегло са протеини. Така че ще се наложи да извървите 70 мили, за да се отървете от един паунд мазнини. Ето, че цялата работа с упражненията няма чак толкова голямо значение. Важно е вашето отношение.

Когато говорим за прочистване в хранителните нарушения имаме предвид умишлено предизвикване на повръщане, разстройство и т.н. Това може да се осъществи по различен път – с лаксативи (разхлабителни), диуретици, обсесивно изпълняване на физически упражнения (също е метод на прочистване) или чрез механично стимулиране на повръщане.

Пациентите вярват, че по този начин няма да напълнеят, защото изхвърлят хранителните вещества от тялото си, които са поели с храната. Този системен процес крие рискове, които ще разгледаме в следващите публикации и тук няма да се спирам подробно на тях.

Ето нещо любопитно. Екип от учени е провел изследване, за да установи колко точно „помагат“ методите на прочистване. За целта членовете на екипа накарали група булимици да си напълнят табла с най – различни храни от бюфета и след това веднага да се прочистят – така, както всъщност те обикновено правят. Предварително са преброили калориите от храната на таблата, а после са измерили калориите и от върнатото съдържимо.

Установяват, че тялото на болния от булимия абсорбира 30-60% от това, което е поето с храната. Това се дължи на компесаторния механизъм на тялото, който се опитва да задържи енергията, добита с храната. Или, ако болните са изяли между 3000 и 6000 калории на едно преяждане, дори и да повърнат веднага след това, тялото им ще абсорбира значителна част от калориите.психолог Станимир Стойков, град Ямбол

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: