Кога се налага болнично лечение и какви са възможностите?

В тази статия ще разгледаме различните нива на грижа, както и кога пациентът следва да бъде хоспитализиран, или не. Преди това нека кажем няколко думи за възможностите.

  1. Лечение в домашни условия
  2. Посещения в център (дневна и почасова грижа)
  3. Хоспитализация

Това в най – общ план са опциите за проследяване и терапевтиране на хранителните нарушения. Сега малко повече думи за същите.

Нека обсъдим кога трябва да се действа спешно. Хоспитализация. Разликата с частичната хоспитализация е дали пациентът може да прекара нощта сам.

Всеки с много ниско тегло е изложен на висок риск, затова трябва да се помисли за хоспитализация. Трябва да прецените до каква подкрепа има достъп пациентът. Има ли семейство? Сам ли живее? Може ли семейството да помогне? Много пациенти не искат да включват семейството, но трябва да се направи опит и да се обсъди. Ако успеем да включим семейството, трябва да му дадем знания и да преценим дали близките могат да помогнат при захранването и дали разбират колко е сериозно да се преодолеят страховете от храната и качването на тегло, за да се установят здравословни навици. Пациентите често са интелигентни хора, които обикновено са били самостоятелни и семействата понякога не разбират необходимостта от подкрепа за справяне с проблема. Някои семейства приемат ХН, защото не искат детето им да чувства дискомфорт.

 Какво ниво на наблюдение е нужно?  Колко сериозен е „гладният мозък“? Има ли пациентът достъп до подкрепа? Какъв е рискът от самоубийство? Знаем, че при ХН рискът е висок. Важно е да се отбележи, че процентът на жени, които успешно правят опит за самоубийство е висок. При другите психични заболявания това е в сила за мъжете. Не сме сигурни на какво се дължи това. Пациентите с по-сериозни психологични проблеми може да имат нужда от хоспитализация в психиатрична клиника, особено ако има висок риск за самоубийство.

Лечението в център (частична хоспитализация) добавя повече структура към повишаването на теглото и дава повече достъп до контакт с храна и с тялото. Особено с храната. Може да се прави същото и с лечението извън център. То добавя повече подкрепа за семейството, както и знания. Осигурява лечение за придружаващи заболявания. Интензивно изгражда умения за семейството и ( или би следвало да) осигурява психотерапия.

Домашно лечение. Както може да се очаква това са пациенти, които вече успешно са преминали съответен курс в болнично заведение и/или център, възстановили са теглото си до определени граници и имат умения, с които могат да се справят и сами. Важно е да се отбележи, че за да бъде даден пациент подходящ за лечение извън център, е достатъчно да не е изложен на риск от самоубийство и нараняване , да има мотивация и подкрепа на свое разположение.психолог Станимир Стойков, град Ямбол

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: