Диетологични насоки- част 2

В началото на втората част ще поговорим за мазнините. Обикновено, първото, за което се сещаме, когато чуем думата „мазнини“ са диети, килограми, сантиметри и др. Това несъмнено има своето място, защото „всяко нещо в повече е нещо в повече“. Но обратната страна на нещата също присъства – тогава, когато мазнините почти или изцяло липсват. Това е проблем. Доста сериозен при това. Защо?

Защото без мазнини няма възпаление. Ще кажете че защо ни е да има? Ами отговора е много лесен. Без възпаление няма да можем да се лeкуваме. Когато липсват мазнините тялото не може да се защити от грип или вирус.

В тази връзка ще ви разкажа един истински случай . Незнам дали знаете историята с балерината. Тя е била считана за „възстановила се от анорексия“, и е пътувала до Дисниленд, за да танцува, но е починала по пътя на връщане, защото се е разболяла от грип и тялото ѝ не е могло да се справи. Накрая се получава това, че  борбата за съвършена визия се превръща в болест, която в края на краищата води до тази нелепа смърт.

Ще продължим още малко темата за телесните мазнини. Ако отворите тялото на един човек, ще намерите защитен слой от мазнини, наречен оментум. Повдигате го и виждате стомашно-чревния тракт, който също е защитен от слой мазнини. Повдигате и този слой и ще намерите трети заден слой. Всички тези слоеве са част от ендокринната система и участват в причиняването на възпаление. Ситуацията не е в черно и бяло – искаме да имаме определено количество такива мазнини, за да може организмът ни да се защитава, но не искаме тези мазнини да са твърде много, защото тогава се получава хронично възпаление, а то обуславя множество заболявания. Важно е да има нормални нива на телесните мазнини. Има проучвания, които показват, че колкото повече са те, толкова по-малка е вероятността за рецидив на хранителното нарушение.

Физиология на повишаването на теглото. Говорихме вече за гладуването, но това е различно. Някой знае ли какво се случва, когато минете на диета? Защо губите тези 2 или 10 паунда за две седмици? Губите вода. Не сваляте никакви мазнини през първите две седмици. Не вярвате? Добре тогава задайте си въпроса как мазнините напускат тялото? Чрез изпражненията? През пърхота? Не, ключът е в метаболизма, който разгражда всичко на вода, въглероден диоксид и топлина. Излъчвате топлината, издишвате въглеродния диоксид и отделяте водата. Всъщност всичко се изкарва от тялото под тази форма. Когато обаче приемате по-малко храна, отколкото на тялото му е нужно, мозъкът продължава да се нуждае от глюкоза. А къде се складира тази глюкоза? В черния дроб и мускулите под формата на гликоген. Когато говорим за гликоген, трябва да отбележим, че складирате три единици вода за всяка единица енергия. Ето защо гликогенът се „сваля“ три пъти по-бързо. Това се случва. Другото е загуба на електролити, която води до отделянето на още повече вода. Така че, в началото на спазването на диета се губят гликоген и електролити, а после се стига до мазнините. Всичко е доста предвидимо.

Когато тялото свали около 10% от мазнините обаче, процесът на свалянето се забавя. Започват да се разграждат и мускули. След това става нещо, което е изключително важно да се знае относно идеалното тегло и формата на тялото. Погледнете семейството си – имате генетичен код.

Разширяване в коремната област: „Чувствам се дебел/а!“ – ? Някой знае ли колко са дълги червата? 25 фута. Всичко това е нагънато вътре. Можете да направите сравнение с нагънат маркуч. А защо се чувствате по – тежки вечер?  Ето какво се случва: когато не ядете, сечението е колкото монета. Когато ядете, дори да е една хапка, протича процес, който се нарича хидролиза. В червата се добавя вода, за да може да се разгради храната. Това разширява червата и влияе на теглото. Така работи храносмилането и това е нормално. А колкото до мазнините – те съвсем не са първото, което се натрупва, когато хората са в негативен азотен баланс.

 Няколко думи за задържането на течности. Тялото е 70% вода, така че увеличаването ѝ се усеща като покачване на тегло. Ужасно много неща причиняват задържане на вода от медицинска гледна точка. Всяко лекарство, включително и аспиринът, води до задържане на вода. Солта също – има голяма връзка между повишеното количество сол и задържането на вода.

Знаете ли къде се отслабва първо? В областта на лицето, врата и раменете.  Защото там има най-голяма кръвна циркулация и това е най-удобният източник на енергия. Но след около 5% този процес спира и тялото се насочва към преразпределение на мазнините по ръцете и по бедрата.

Преминаваме към натрия. За всеки грам натрий, който консумирате над необходимото ви количество, тялото задържа по една пинта течност. Преди време хората обожаваха да ходят на азиатски ресторанти. Там се ядяха главно зеленчуци. Защо анорексиците отказват да ходят там? Защото качват килограми. Но как се качват килограми само от зеленчуци? Отговорът е вещество, наречено мононатриев глутамат. Азиатците го обожават – киснат храната в него. Натрият веднага причинява подуване заради водата.

Осмотично налягане. Знаете ли, че днес тежите по-малко от утре? Защо? Утре ще вали. Когато налягането е високо, то намалява течностите в тялото. Когато обаче се понижи, както става при дъжд, тялото ви задържа повече течности и теглото се повишава. Даже промени в температурата и климата могат да окажат влияние.

Хидростатично налягане. Нали споменахме, че с напредването на деня теглото се увеличава? Това е, защото, когато стоите прави, течностите се трупат в краката ви. Забелязали ли сте, че краката ви се подуват, когато летите със самолет? Това е, защото няма достатъчно налягане, за да разпредели равномерно течностите.

Бъбреците също влияят заради глюкозата . Течностите се изкарват от тялото не само чрез гликогена и загубата на електролити, но и чрез глюкозата. Отделителната система използва глюкозни помпи. А откъде идва думата „диабет“? Произлиза от древногръцкото „сладка урина“. През 7 век именно така са диагностицирали диабет – опитвали са урината. Ако има твърде много глюкоза извън клетките, глюкозните помпи в бъбреците опитват да я върнат, но ако количеството е твърде голямо, не успяват и това води до високи нива на захар в урината. С отделянето на тази глюкоза се отделят и много течности. Какво става, ако някой с диабет има хранително разстройство? Не иска да си взима инсулина, защото разбира, че без него губи тегло.

Стрес и какво можем да направим по въпроса. Стресът увеличава обема на течностите в тялото. Чували сте израза че от стрес се пълнее. Е това е една част от отговора на този въпрос. Затова, когато говорим за тегло ние нямаме впредвид само това, което сте приели с храната или това, което не сте приели. Важно е погледнете цялата картина, а част от нея е и това как се чувствате. Вече знаете защо.


Психолог Станимир Стойков

В статията са използвани материали от лекцията на д-р Р. Карсън

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: