Медицински аспекти на хранителните нарушения

В тази статия ще се запознаем някои от причините, симтомите и последствията от нарушенията в храненето и също ще така ще разгледаме някои от придружаващите заболявания, които биха могли да съпътстват ХН.

Знаете ли, че можем да сравним хранителното разстройство с покемон? Може би ще попитате защо? Ами защото има силата да ви кара да мислите постоянно за хранене и тялото си. А спомняте ли си, че покемоните могат да получат специални суперсили? Това се случва, когато индивидът е недохранен – обикновено когато е под 90% от нормалното тегло. Тогава има нарушения на когнитивните процеси. Тогава се появява феноменът, който наричамe „гладен мозък“. Kaкво се случва тогава? Повишаване на обсесивното мислене, когато е налице „гладен мозък“ и увеличаване тенденцията да се сравнявате с околните. Когато имате хранително разстройство, е много трудно да изключите тези механизми за сравняване в мозъка, а сравняването обикновено е вредно и болезнено.

Нарушенията във възприятието на собственото тяло и невъзможността да се възприеме наличието на изкривявания в мисленето са характерни за „гладния мозък“. Самокритичността също се изостря много при недохранване. Ако прекратите недохранването, няма да прекратите тези процеси, но ще се отървете от „гладния мозък“ .

Сега ще разгледаме някои придружаващи заболявания, които могат да се наблюдават успоредно с хранителните нарушения (разбира се те могат да съществуват и самостоятелно)

ОКР(обсесивно компулсивно разстройство). Около 20% от пациентите го имат преди ХН. Ритуалите могат да се променят и да се фокусират върху храна, но след лечението обикновено се възстановяват първоначалните ритуали. Злоупотребата с различни вещества не се среща толкова често при анорексиците, по-разпространена е при страдащите от булимия и хиперфагия. Използват се медикаменти или алкохол, за да се притъпят негативните емоции. Това е много опасно, защото се комбинира с недохранване. Опиати и стимуланти. Използваме стимуланти за лечение на хиперфагия, защото има доказателства, че работи. Но разбира се, се притесняваме, че може да има злоупотреба, затова трябва да бъдем много внимателни.

Синдром на дефицит на вниманието. По-често срещан е при страдащите от булимия и хиперфагия и може да достигне до 30%.

Личностните разстройства също се срещат често. Хранителните разстройства често водят до развиването на симптоми. В много случаи личностното разстройство изчезва след успешното лечение на ХН.

Синдром на посттравматичния стрес. Ако сте преживели травма или нараняване, това е свързано с тялото. Ако чувствате сякаш тялото ви ви е предало, е нормално да искате повече контрол. Ако някой е преживял сексуална травма – насилствено проникване, храната може да се превърне в символ на тази травма.

Изследвания, които е добре да се направят: в повечето случаи се проверява общия метаболизъм, електролитния баланс, функционирането на бъбреците и черния дроб. Магнезий и фосфор. Амилаза, която е повишена при булимиците. Може да е и индикатор за панкреатит, който понякога се развива по време на възстановяването. Проверява се функционирането на щитовидната жлеза. Изследват се кръвните клетки. Панкреатитът се развива при бързо захранване, понякога и медикаментите допринасят.

Някои лекари правят стрес тест. Височина и тегло. Изследване на урината, за да се провери доколко е хидратиран пациентът и какви са нивата на кетоните. Прави се ЕКГ, за да се провери пулсът и дали има аритмия. Пониженият пулс и големите промени в пулса при ставане в сравнение с легнало положение се срещат често, защото автономната нервна система не работи добре, когато човек е недохранен. Повечето пациенти се подобряват с времето, но при някои проблемите не се решават.

Може би ще ви бъде интересно да научите приблизителният разход на енергия за основните системи:   –  мозъкът се нуждае от 500 калории, за да функционира, а храносмилателната система – от 300. Опорно-двигателната и сърцето имат нужда от 600. Така че ако сте в дефицит, причинявате проблеми на всички системи. Това е лесен начин за обяснение на проблемите, които се появяват. При повечето хора се срещат подуване, запек и рефлукс, регургитация.

Метаболизъм. Неочаквано е, но често анорексиците имат повишени нива на холестерола и нивата на липидите. Това е предвидимо. Пациентите често плачат и се чудят как може да имат високи нива на мазнини, щом не ядат мазнини. Много от лекарите не са наясно, че анорексията причинява това. Освен това медикаментите, които предписваме при хранителни нарушения, причиняват повишаване на мазнините и нивата на холестерола, затова изследваме пациентите предварително.

Както виждате много и различни могат да бъдат проявленията на хранителните нарушения. И това, което знаем всъщност е една малка част от всичко това. Затова, може би най – добрия съвет който може да се даде е човек да не се поколебава да потърси помощ в борбата с тези затруднения, защото често времето е най – големият ни съюзник, но и най – големият ни враг.


психолог Станимир Стойков, град Ямбол

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: