Клинична психометрия

Обхват: от 6 г. до 16 г. и 11 мес.

Клиничната психометрия борави с набор от тестове, които са в състояние да дадат обективна и прецизна информация, относно изследваните конструкти. Ние не просто ще Ви кажем какво предполагаме, а ще Ви дадем точните им показатели!

ОБЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА WISC 4 (Wechsler intelligence scale for childrens) rev. 2015

Интелектът е един от най-трудните за измерване конструкции в психологията още повече, когато става дума за динамично развиващата се психика. Скалата за интелигентност се е наложила като „златен стандарт“ в психометрията – тя разглежда интелекта, като набор от отделни умения, които личността използва, за да подходи към разрешаване на различни задачи.

Wechsler intelligence scale for childrens 2015 е много подробен, точен и професионален инструмент; разполага с 10 основни и 5 допълнителни субтеста (все едно 15 отделни теста, които обаче се използват заедно), обединени в няколко скали – Вербално разбиране, Образно мислене, Работна памет, Скорост на преработка и Общ показател. Различните специални групи, към които тестът е приложим са деца:

• интелектуално надарени • със съмнения за леко или умерено изоставане • с проблеми в ученето • със затруднения в четенето и писменото изразяване • с проблеми в математиката • със съмнения за проблеми в четенето, писменото изразяване и математиката • деца с хиперактивност и дефицит на вниманието • с проблеми в експресивната реч • деца със смесени проблеми в рецептивната и експресивната реч • момчета и момичета със съмнения за аутизъм • деца със съмнения за Синдром на Аспергер • момчета и момичета с двигателно забавяне

Като резултат от Уекслер получавате много повече от IQ точки. Специализираният инструмент дава възможност за различни количествени и качествени анализи, сравнения по двойки, силни и слаби страни, възраст на която съответстват уменията и и къде се намира детето, спрямо връстниците си от същата възраст. Инструментът позволява да се проследят процесите на паметта, да се прецени скоростта на преработка и обема на краткосрочната памет, внимание, слухова перцепция и много, много други.

В издаваният подробен доклад, който рядко е под 10 машинописни страници, се обследват различните процеси, дава се изчерпателна информация на родителя, завършваща с окончателен анализ на изследването. В случай, че желаете да представите документа пред медицински специалист се издава и доклад – кратка форма, само при поискване. Изследването няма да Ви постави диагноза, а напротив документът ще послужи – при необходимост, на съответният специалист, на който е представен – невролог, личен лекар, психиатър в това, да го ориентира много по-точно в неговото професионално мнение, терапия, диагноза и други.


психолог Станимир Стойков е сертифициран специалист за работа и анализ на теста WISC 4

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: