Структура на EMDR сесиите, в практиката на психолог Станимир Стойков

Първична среща

В първата сесия клиентът излага широко своите оплаквания и паралелно с това получава подробна информация за EMDR терапията и апаратните методи, които често са допълнение към основната цел. В хода на срещата терапевтът провежда диагностично интервю, за да прецени дали клиентът е подходящ за включването му в терапията, или има други фактори, които трябва да бъдат взети под внимание. Понякога специалистът може да даде насоки, за даден период или конкретни стъпки, които следва да бъдат изпълнени, за да може процесът да стартира. Трябва да имате предвид, че това е акт на съвместни действия, много силно свързан с двустранният обмен на информацията и Вие трябва да сте открит/а за диалог.

Ако е приложимо първичната среща може да се раздели на две части, проведени през няколко дни, с цел клиентът да има време да обмисли и асимилира информацията или да изложи допълнителни въпроси.

История на проблема и поставяне основите на терапевтичния процес

Тук се създават основите на бъдещата работа, в тясно съдействие с клиента. Набелязват се първите спомени, които ще бъдат преработвани, дава се нова информация, прави се обсъждане, отново с дейно участие от Ваша страна. Обикновено времето позволява да пристъпим напред – отнема около 30 мин. – този отрязък е приятен за клиента и полага основите на следващата част. В този етап приключва теорията и по – дългите разговори,след това акцентът е върху практиката.

Преработка

Това е може би най – дългата сесия, в която използваме спецификата на EMDR, говоренето е минимално и сме насочени към преработка на травмата. Възможно е да преживеете емоции или да не усетите такива – трябва да сте наясно с това. Тази сесия е обикновено в рамките на 90 мин.

Настояще и Шаблони за бъдещето

Тук се работи върху настоящият отрязък от време и бъдещата проблематика, като целта е чрез преработка Вие да можете да посрещате тези предизвикателства спокойно.

Моля имайте впредвид, че това е общо описание. Конкретиката може да варира, както вече бе посочено по – горе.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: