Каква е връзката между коремното дишане и блуждаещият нерв

Вагусовият (или още блуждаещ) нерв има сложната задача да бъде информатор на мозъка за редица процеси. Той има парасимпатикови, моторни и сензорни ядра.

С негова помощ се извършва:

🔸регулиране на храносмилателните процеси; 🔸контрол върху мускули, свързани с говоренето;

🔸предаване на сензорна информация;

🔸изпращат се сигнали до мозъка, относно дишането.

Когато тялото е спокойно блуждаещият нерв подава команди за забавяне на сърдечната честота и регулиране на дишането, посредством невротрансмитера ацетилхолин. Обратно, когато сме напрегнати, в ситуация на силен стрес и прочие вагусовият нерв „казва“ на мозъка, че сме в опасност. Забележете – не е нужно това наистина да бъде вярно, защото мозъка не се интересува от това, дали тази информация е достоверна. Той ще проиграе един и същ сценарий, независимо от фактологията.

Ето къде всъщност е мястото на коремното дишане. С неговото практикуване ние „залъгваме“ мозъка, че сме спокойни. Блуждаещият нерв ще отдели невротрансмитера ацетилхолин, пулсът ще се забави, а съзнанието ще се успокои.

Ние трябва да разбираме факта, че нашето тяло е нещо наистина сложно устроено, което през епохите и еволюцията се е променяло. Някои неща – като страха например, са древни инстинкти за самосъхранение и не можем просто да си „заповядаме“ да не се страхуваме.

С дихателните практики можем да направим крачка към по – голяма осъзнатост, в процеса, насочен срещу постоянните напрежение и тревожност.

психолог Станимир Стойков, гр. Ямбол

%d блогъра харесват това: