Депресията във фокуса на EMDR терапията

Депресивните състояния са една от най – честите заявки, които хората декларират в кабинета на специалиста. Същите обикновено са придружени с ирационални вярвания и/или твърдения,като: „няма смисъл в моя живот“, „аз съм едно разочарование“, „никога няма да намеря любовта“ и др.

Едно от големите предизвикателства,тогава, когато работим с депресия, е мотивацията. Често клиентът до толкова е убеден в своята безнадеждност, че думите на терапевта не винаги са достатъчни, в промяната на нагласите и мнението на човека.

Всички терапевтични школи имат, както общи елементи, които ги свързват, така и различия.

Понеже тук говорим главно за EMDR едно от различните неща при нея, че тя не е школа, доминирана от убеждаването. Тя се основава главно на собствените ресурси (на клиента), както и на повторната преработка на информация (спомени), които се явяват фундаментални за затрудненията на клиента.

Донякъде именно този факт – преживяването, а не убеждаването превръща школата в един от верните съюзнци в борбата с депресията.

Във видеото по – долу можете да се запознаете подробно с механизма на ЕМDR в работата с горепосоченото състояние. Една от първите отправни точки, която се визира във видеоматериала, който е около 5 мин. е АПИ моделът.

%d блогъра харесват това: