Противопоказания при АВУ и КЕС

В генерален план, както аудио – визуалното увличане (АВУ), така и кранио електростимулацията са безопасни нефармакологични методи, тъй като са насочени към естествени за мозъка процеси, които се осъществяват така или иначе, с или без това устройство, многобройни пъти в ежедневието.

Въпреки това,  при наличието на фактори, изразяващи се в клинични промени от общото състояние, както при АВУ и КЕС, така и при много други дейности, са в сила противопоказания:

При АВУ:

 – хора, страдащи от епилепсия или фотоепилепсия

– страдащи от тежки психични смущения (психози)

– под въздействие на алкохол и/или наркотици

– са в първите 5 седмици на медикаментозна терапия, за лечение на неврози

При КЕС:

– пациенти с имплантирани пейсмейкъри, слухови апарати и други електронни устройства

– мозъчни тумори

– с травма на главата

Ако имате дори и най – малки съмнения, че едно или повече от изброените противопоказания са в сила за вас, то съответната категория стимулация не е подходяща и няма да бъде изпълнена, дори и при категорично желание от клиента.

Ако Вие сте лице, навършило 18 г, вменяем сте и имате съмнения или убеденост, че едно или повече от изброените противопоказания са в сила за вас, но умишлено сте премълчали тази информация, то отговорността за това ще бъде само и единствено Ваша.

Всеки клиент, пожелал да ползва горепосочените методи ще бъде информиран, вкл. писмено с горепосочената информация и с прочитането и той се счита за запознат със случаите, при които тези методи не могат да се използват.

При съмнения специалистът е в правото си да изиска медицински документ или да откаже изпълнението на терапията .

В заключение: моля, чувствайте се свободни да изисквате повече информация. Това е нормален процес, както за клиента, така и за специалиста. Нека горепосоченото не Ви плаши, напротив – вие сами знаете, че дори и за най – безобидните лекарства и/или други фармацевтични и нефармацевтични методи са в сила състояния, които възпрепятстват употребата .

С мотив за опазване на Вашето здраве специалистът излага всичко гореописано публично и Ви съветва да го прочетете внимателно и отговорно.

С уважение: психолог, EMDR терапевт Станимир Стойков, гр. Ямбол

%d блогъра харесват това: