EMDR терапия

EMDR е съвремен терапевтичен метод, използван приоритетно за работа с травма и травма базирани състояния – посттравматичен стрес, паник атаки, фобии, ОКР, депресия и други. Борави с някои от похватите на Когнитивно – поведенческата терапия, който интегрира в собствени протоколи. Терапевтира модела на реакция – обикновено свързан с автоматичен отговор, спрямо провокиращите травма фактори, който по същество съставляват генерализирани ирационални вярвания, които в EMDR се наричат „патерни“. Това за момента е и единствената терапевтична школа, която използва билатерална стимулация. Благодарение на практиката тази терапия е достъпна вече и в град Ямбол.

Ние реагираме към различни провокиращи фактори, които „вървят“ с дадени емоции – вина, срам, гняв, апатия и др. и които свързваме с неща от настоящето. Понякога, колкото и да се опитваме, не винаги успяваме да се справим. Често причината за това е, че макар случващи се в настоящето те са следствие от миналото (т.е. това е част от модел, минал опит). Поради тази причина говорим за две неща: патерните (т.е. моделът, който се прилага сега, но е формиран с части от предишни етапи) и преработката на информация, с която е свързана и билатералната стимулация.

Какво се визира под преработка на информация?

Ако за момент се дистанцираме от „емоционалната украска“ на един спомен, ще видим че в основната си част това е информация, запаметена чрез думите и подадена от сетивата – например „миналата година, когато бях на море за малко не се удавих, повече никога няма да вляза да плувам отново“. Провокиращият фактор е досега със същата ситуация или казано още възпроизвеждането на същата информация . Преработката се осъществява, посредством специфичния EMDR протокол. За повече инфо натиснете върху подчертания текст, нещо, което ви препоръчвам да направите.

Това, което можете да очаквате е тази травма (или още разстройващо събитие,
негативен опит и др) да намали своята интензивност, в различна степен. Всеки един аспект на травмата се преработва в отделна сесия – това не е гозба, в която да изсипем всичко наведнъж и да направим чудо.

Когато една сесия е успешна това е свързано с поява на инсайти, нови виждания върху
тази проблематика и съответно – нов начин на действие. Моля имайте предвид, че
това може да облекчи страданието ви, но ако не актуализирате вашите собствени стратегии няма как да очаквате това да се случи от само себе си. Т.е. нужни са поведенчески действия, което е вашата част от работата и която аз прекрасно разбирам, че е нещо трудно. 

В този ред на мисли, ако сте човек на действието, вместо на говоренето и искате сам да правите промените за себе си, да бъдете участник, а не зрител, то EMDR е Вашият нов съюзник. Ако просто говорите за промяна, но говоренето е по – важно от делата, то тогава тази школа не е Вашето място.

EMDR, заедно с Когнитивно – поведенческата терапия, са два от ефикасните методи, потвърдени от СЗО за работа с PTSD.

В линковете и видеото по – долу можете да добиете конкретна информация, относно детайлите в EMDR терапията:

Колко дълго продължава?

Подходяща ли е за мен?

Как работи?

Полезни връзки за EMDR във фокуса на PTSD ,в световен машаб (на английски)

Ако искаш да получиш повече информация, за използваните от мен апаратни методи – натисни върху подчертания текст.

%d блогъра харесват това: