Как работят антидепресантите

Селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) и инхибиторите на обратното захващане на серотонин-норепинефрин (SNRIs) се използват за лечение на депресия и някои други състояния. Въпреки че звучат по подобен начин има някои съществени различия, между тях. Moже да срещнете записите със или без английското “s” накрая.

Как работят инхибиторите на обратното захващане?

Тези лекарства действат, като блокират реабсорбцията на определени мозъчни химикали, наречени невротрансмитери и повишават възможността за „предаване на съобщения в мозъка“. Инхибиторите на обратното захващане повишават нивата на невротрансмитерите, свързани с емоциите и блокират обратното поемане на невротрансмитера серотонин, което повишава нивата му с течение на времето, като по този начин облекчава симптомите на депресия. SSRIs лекарствата обикновено са първата линия на лечение на депресия. Лекарят може да ги предпише след преглед на симптомите и поставяне на диагноза. Вие не трябва да приемате тези лекарства самоволно, нито да променяте схемата на прием, без това да е назначено от медицински специалист – обикновено психиатър.

Често срещани SSRIs

 • Fluoxetine
 • Sertraline
 • Citalopram
 • Paroxetine
 • Escitalopram

 Как работят SNRIs

Te помагат срещу депресивни симптоми, като предотвратяват обратното поемане на серотонин, но също така и норепинефрин, което повишава нивата на двата невротрансмитера в мозъка. Повишената наличност на тези невротрансмитери може да подобри настроението и да се пребори със симптомите на депресия. Лекарствата за SNRI са опция за хора, които не реагират на SSRI.

Често срещани SNRI

Подобно на SSRIs, лекарят може да реши кое лекарство ще работи най-добре за пациента. Някои лекарства може да действат по различен начин от други, така че е важно пациентите да говорят с лекаря си за всички притеснения, които имат. Често срещаните SNRI лекарства са:

 • Effexor
 • Cymbalta
 • Pristiq
 • Savella
 • Fetzima

Разлика в невротрансмитерите

За да се разберат ефектите на SSRIs и SNRIs върху симптомите на депресия, е важно да се знаят различните видове невротрансмитери и техните функции и по-специално разликите между серотонин и норепинефрин.

Серотонинът е невротрансмитер, участващ в емоциите, апетита, двигателните умения и когнитивното функциониране. Норепинефринът играе роля при депресията, тъй като е свързан с мотивацията, интелигентността и социализацията.

Сравнение на страничните ефекти

Въпреки че SSRIs и SNRIs осигуряват облекчаване на депресивните симптоми, те също могат да предизвикат странични ефекти. Не всеки ще изпита същите странични ефекти. Лекарите предписват лекарства, защото вярват, че ползите са в пъти над нежеланите ефекти.

Странични ефекти на SSRI

Честите нежелани реакции на SSRI могат да включват някое от следните:

 • гадене
 • треперене
 • нервност
 • нарушения на съня
 • сексуална дисфункция

Стомашно-чревни оплаквания, тревожност, възбуда, нарушения на съня и наддаване на тегло също са често срещани нежелани ефекти на лекарствата от SSRI. Циталопрам има тенденция да демонстрира най-малко странични ефекти, докато пароксетин и флувоксамин се понасят най-зле.

Странични ефекти на SNRI

 • нарушения на съня
 • сънливост
 • замаяност
 • безпокойство или нервност
 • запек или диария
 • гадене/повръщане
 • изпотяване
 • суха уста
 • умора
 • главоболие

Нежеланите реакции, които водят до прекъсване на лечението, са по-чести при SNRIs в сравнение с SSRIs, така че е възможно страничните ефекти да бъдат по-обезпокоителни при лекарствата от SNRI. Същевременно обаче има доста случаи, в които хората приемат тези лекарства, без да чувстват значителен дискомфорт.

Кое е по – добро ?

Най-доброто лекарство за лечение на депресия варира от човек на човек. SNRI обикновено са по-ефективни от SSRI, но някои хора ще открият, че SSRI са по-ефективни за тях. Лекарят психиатър може да обсъди вашата здравна история и симптоми, за да определи дали SSRI или SNRI е най-подходящ за вас. Той също така ще оцени потенциалните странични ефекти, за да определи кое лекарство може да се очаква да осигури най-голяма полза с най-малко нежелани ефекти. Възможно е да се наложи да опитате няколко лекарства, преди да намерите това, което е най-полезно за вас.

Обобщено: SSRIs срещу SNRIs

Сравнението между SSRIs и SNRIs е полезно за всеки, който може да се нуждае от лекарства за депресия. Както беше обсъдено, следното е вярно за тези видове лекарства:

Както SSRI (селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин), така и SNRI (инхибитори на обратното захващане на серотонин-норепинефрин) са антидепресанти.

SSRI действат, като повишават нивата на серотонин в мозъка и облекчават симптомите на депресия.

SNRI повишават както серотонина, така и норепинефрина в мозъка за борба с депресията, особено когато човек не реагира на SSRI.

Норепинефринът, повлиян от SNRIs, е свързан с мотивацията, социализацията и интелигентността.

Медицински специалист може да ви помогне да определите дали SSRI или SNRI е най-подходящ за вашите нужди.

В заключение –  страха от страничните ефекти е разбираем, но също така често преувеличен. Когато пациентът посещава съвестно контролните прегледи и е обективен в преценката си той може да разчита, че неговият лекар ще следи плана за лечение и в случай на нужда ще даде допълнителна информация или в последващ вариант ще замени дадено лекарство с друго, ако то не работи добре.

Неприемането на медикаменти не означава липса на странични ефекти. В дългосрочен план вредата от състояния на депресия, паник атаки, фобии, тревожни разстройства и др. би могла значително да увреди или в по – тежкия вариант – напълно срине самочувствието, професионалната реализация, семейният и социален живот, интимните отношения и много други, като в тези „странични ефекти“  – за разлика от първия вариант, няма да знаете техните граници, интензивност, срок на действие. Вместо терапевтична схема ще имате несигурност, безпокойство и постоянният въпрос „Дали утре ще се случи отново ?“

Разбира се право на всеки един е да прецени от своята лична гледна точка, но и също така – да носи плюсовете и минусите от своето решение.

Тази статия е от информативен характер и не може да замени консултацията с лекар.

Източници: статия на Д. Якобсен

%d блогъра харесват това: