Описание на хранителните нарушения и специфики в тях

И така, статистиката относно хранителните разстройства. Знаем, че смъртността при хранителните разстройства е най-висока в сравнение с всички други психични заболявания. 20% от индивидите, страдащи от хранително разстройствa, умират. Анорексия Нервоза(АН) е третото най-разпространено заболяване сред подрастващите.

Започваме с Пика. Това заболяване засяга както деца, така и възрастни. Характеризира се с трайно консумиране на лишени от хранителна стойност вещества, които не могат да се определят като храна, за период от поне месец. Консумирането на такива вещества не подхожда на нивото на развитие на дадения индивид. Както знаем, малките деца понякога приемат вещества, които не са храна, но това не може да се определи като случай на Пика, защото не е нетипично за нивото от развитието им. Храненето при страдащите от Пика не може да бъде оправдано от културна традиция или социално приемлива практика. И ако това хранително поведение се проявява при пациенти със съпътстващ друг психически проблем (напр. аутизъм или шизофрения) или друг медицински проблем (вкл. бременност), то е достатъчно сериозно, за да получи допълнително медицинско внимание. Ремисия: критериите са били изпълнени преди, но описаните симптоми не се проявяват за дълъг период от време. Това, което се има предвид под дълъг период от време, обикновено е година.

Повтаряща се регургитация (повръщане). Това разстройство се характеризира с повтаряща се за поне месец регургитация. Върнатото стомашно съдържание може да се дъвче, да се изплюва или да се преглъща отново. Повтарящото се връщане на стомашно съдържание в устата не бива да е причинено от друго заболяване (напр. гастро-езофагиален рефлукс). Това нарушение в храненето не се проявява по време на АН, БН, безконтролно преяждане или AFRID. И отново ако се проявява заедно с друго психично заболяване, е важно да се осигури допълнително медицинско внимание. Често се случва пациент, който е диагностициран с едно ХР, да проявява симптоми и на друго, така че може например да се наложи да лекувате някого, който е болен от АН, но проявява и симптоми на повтаряща се регургитация. Ремисия: Отново трябва критериите за диагностициране да не бъдат изпълнени за поне година.

Избягване или ограничаване на приема на храна (AFRID). Характеризира се с нарушения в храненето, породени от липса на желание да се приема храна заради характеристиките на храната или страх от последствията от храненето, което се асоциира с невъзможност да бъдат задоволени хранителните или енергийни нужди и се придружава от едно от следните: – Значителна загуба на тегло (при децата липса на растеж и невъзможност да се постигне препоръчителното за дадена възраст тегло) – Сериозен недостиг на важни хранителни вещества – Зависимост от ентерално хранене или прием на хранителни добавки – Доказано пречи на психологичното функциониране. Следващият критерий е свързан с това, че ограничаването или избягването на приема на храна не се дължи на недостиг или липса на храна и не е свързано с някаква културна особеност или практика, която се приема от обществото. По-нататък: заболяването не се появява като част от АН или БН и не се свързва с нарушение във възприемането на теглото или формата на тялото.

Следва Анорексия Нервоза. Всички имаме познания за това заболяване. То се характеризира с повтарящо се ограничаване на калорийния прием, което води до много понижено телесно тегло (под минимумите за дадената възраст, пол, етап на развитие и физическо здраве). Индивидите с това заболяване имат остър страх от напълняване, от трупане на мазнини, затова и за тях е характерно поведение, което се стреми да предотврати това. Въпросното поведение се проявява дори когато теглото е значително под нормата. Връзка с това има следващият критерии – за АН са характерни изкривени представи по отношение на собственото тяло – неговата форма и тегло, а тези изкривени представи имат негативно влияние върху самооценката на индивида. Тези изкривявания на представата наистина са сериозни. Виждала съм болни, които са тежали 70% от идеалното тегло за тях и са продължавали да се смятат за дебели. Характерен за заболяването е също отказът да се осъзнае, че сегашното тегло на болния е поднормено.

Има два типа АН.

А. Рестриктивният тип АН според DSM-5 се характеризира със следното: в последните 3 месеца индивидът не е имал епизоди на безконтролно преяждане или прочистване (не е използвал разхлабителни средства, диуретици, клизми, нито е предизвиквал повръщане).

Б.  Другият тип АН е свързан с преяждане и прочистване: през последните 3 месеца индивидът е имал епизоди на преяждане и прочистване (употреба на разхлабителни, диуретици,клизми, нарочно предизвикано повръщане).

Преминаваме към Булимия Нервоза. Повтарящи се епизоди на преяждане за кратък период от време. Има се предвид, че консумираните количества храна са много по-големи от тези, които нормален човек би изял при подобни обстоятелства. Няма как да бъдем абсолютно точни. Тези епизоди се характеризират с чувство за липса на контрол – индивидът усеща, че не може да спре. Това е първият симптом или критерий А. Вторият (критерий Б) е свързан с повтарящото се поведение, което е насочено към компенсиране на последиците от преяждането. Има се за цел да се предотврати трупането на тегло. Примери за такова поведение: повръщане, употреба на разхлабителни, диуретици, лекарства, гладуване, прекаляване с физическото натоварване. Критерий C. Преяждането и поведението с цел компенсиране на последиците трябва да се повтарят поне веднъж седмично за период от 3 месеца. Самооценката на индивида се основава на теглото и формата на тялото. И последният критерий е свързан с това изброените симптоми да не се проявяват при индивид, който вече е диагностициран с Анорексия Нервоза.

Преминаваме към хиперфагията, известна още като Безконтролно преяждане.

За да се постави диагноза Безконтролно преяждане трябва да са налице поне три от следните неща: по-бързо от нормалното ядене, чувство за липса на контрол, чувство за ситост, което причинява дискомфорт, индивидите често се хранят сами и изпитват отвращение към себе си след преяждането. Удоволствието от храната намалява с течение на времето.

Последно ще разгледаме категорията Други специфични хранителни разстройства. Те са пет.

1.Нетипична Анорексия Нервоза: – Всички критерии за поставяне на диагноза са изпълнени освен този за теглото. Индивидът може да е свалил много килограми, но теглото му да е в нормални граници.

2. Нетипична Булимия Нервоза: – Всички критерии са изпълнени, но преяждането и прочистването се проявяват порядко от веднъж седмично и/или за по-малко от три месеца.

3. Нетипична Хиперфагия: – Всички критерии за поставяне на диагноза са налице освен този за честотата – преяждането се проявява по-рядко от веднъж седмично и/или за по-кратък период от време.

4. Прочистване. – Повтарящо се поведение, характерно за епизодите на прочистване, с цел да се повлияе на теглото или формата на тялото (повръщане, злоупотреба с разхлабителни 11 или диуретици и т.н.), което не е придружено от преяждане Може например пациентът да изяде филия хляб и да се прочисти след това. Имала съм случаи на пациенти, които консумират само течности, за да усетят ефекта на прочистването.

5. Синдром на нощното хранене – Повтарящи се епизоди на нощно хранене, което се определя като прием на храна след събуждане през нощта или консумиране на големи количества храна след вечеря – Индивидът осъзнава и си спомня храненето – Поведението му не се обяснява от някакви външни влияния – Причинява силен дискомфорт и пречи на нормалното му функциониране Понякога тези индивиди просто се събуждат през нощта и ядат, но мозъкът им не е напълно способен да вземе адекватно решение, за да повлияе на случващото се. – Нарушенията в храненето не се обясняват от Хиперфагия или друго психично заболяване, включително злоупотребата с различни вещества, и не могат да бъдат приписани на друг медицински проблем или да се определят като страничен ефект от лекарства другите специфични хранителни разстройства може да включват хранене без преглъщане, при което храната се сдъвква и изплюва. Освен това тази категория вероятно е най-подходяща и за случаите на Анорексия Нервоза, които не се характеризират със страх от трупане на мазнини.

Настоящите резюмета са просто ориентировъчни. Те не трябва да служат за самодиагностициране, самолечение и др. Съветвам ви и при най – малки съмнения да се обърнете към специалист, пред който откровено да изложите съмненията си. Помнете, че в работата с ХН едно от най – важните неща са откровеността и желанието за преодоляване на проблема.


психолог Станимир Стойков, град Ямбол

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: