Как работи EMDR

EMDR психотерапия, както вече бе споменато е метод, базиран върху повторната преработка на травматични спомени, посредством специфичен протокол и билатерална стимулация, въздействаща върху двете полукълба на мозъка. В естествен процес последното се случва докато спим и по – специално по време REM фазите на съня (за които е известно, че имат съществена роля в обработката на информацията, постъпила през деня).Това обяснява защо школата акцентира върху тези процеси. EMDR не е типичната терапия чрез говорене – навярно вече разбирате защо.

В обикновеното ежедневие нашият мозък обработва информацията поетапно и я подрежда в т.нар. „паметова мрежа“. Когато тази информация е необходима тя бива подавана (т.е. ние се сещаме за нещото, за което трябва да си спомним).

Когато преживяваме твърде силен стрес мозъкът не може да обработи тази информация (или не го прави умишлено, за да предпази нервната система), като тогава този спомен остава запечатан в „суров вид“. Ето защо, дори и години по – късно когато се сетим за това събития ние се чувстваме неприятно, плачем, избягваме определени места, хора, събития и др.

Именно върху това работи EMDR, за да може да преработим травмата и тя да стане част от нашата паметова мрежа по нормален начин. Както сами виждате, макар и в началото тези неща да звучат едва ли не фантастични, всъщност имат своето съвсем логично обяснение. Благодарение на науката в наши дни те са станали възможни, при това в един координиран и методичен процес.

Повторната преработка върви не само върху конкретен спомен, но и върху други, по – ранни събития, свързани с него. Вие трябва да разбирате, че ако има връзка между тези спомени то те ще да бъдат терапевтирани хронологично, а не само този, който е най – разстройващ за Вас.

ЕМDR е краткосрочно ориентирана.  Тя няма да ви „завлече“ в години терапия и излишно разходване на ресурси. Трябва обаче ясно да съзнавате, че колкото е важна ролята на терапевта, който ви „води“ в тази преработка, толкова са важни  Вашето участие и готовност. Връзката на партньорство (клиент – терапевт) е важна във всички псих. школи, но в ЕМDR тя е особено важна, защото „излекуването“ се случва с Вашите собствени ресурси и воля.

Ако сте прочели внимателно горните изречения вече знаете защо това е така 🙂

Забележка: информацията е представена под форма, разбираема за широката аудитория. Ако вие търсите строго академично обяснение и тежка терминология, то можете да се обърнете към съответните специализирани научни източници.


психолог, EMDR терапевт Станимир Стойков

гр. Ямбол

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: