Биологична обратна връзка

Апаратът за HRV/EDA (Heart Rate Variability, Electrodermal activity) тренинг, наричан още биофийдбек система, представлява съвкупност от софтуер (компютърна клинична програма) и хардуер (три сензора, които се поставят на пръстите безопасно, посредством отвори. Цената на тренинга е наистина достъпна и можете да се убедите, ако натиснете върху това изречение.

Сензорите измерват кожната проводимост и сърдечната дейност. Когато човек е под напрежение, стрес и др. тези параметри се променят, за да отговорят на текущата ситуация.

Интересното е, че нашето тяло проиграва този механизъм, независимо дали източника на стрес е реален, или не. Ако мога да ви дам пример – ако видите мечка в гората зениците ще се разширят (за да виждате по – добре), кожата ще се изпоти (вентилация), сърцето ще забие бързо, а дробовете ще правят чести вдишвания, за да наситят тялото с кислород. Ако обаче лежите у дома и в съзнанието ви е натрапливата мисъл, че всеки момент ще влязат крадци, то тялото ви отново ще стартира същата процедура.

Т.е. знаейки тези неща и имайки възможност да виждаме стойностите на монитора ние можем да се обучим чрез HRV апаратът да контролираме този процес съзнателно и да редуцираме моментите на напрежение и паника. Обучението включва практики по плавно дишане, които индиректно оказват влияние върху дейността на блуждаещия нерв и невротрансмитера ацетилхолин ( за повече информация просто щракнете върху това изречение)

Този тренинг е особено подходящ в работата с хора, страдащи от паник атаки, тревожни разстройства и въобще личности, при които силният стрес е ежедневие.

В случаите на деца (минимум 8 г.) се прилага в случаи на заекване, бързоречие (като допълнение към логопедична терапия), тревожни деца и в някои случаи на хиперактивност.

Сесията протича в няколко етапа:

  1. Графичен тренинг – работите с няколко вида графики, които показват нивото на напрегнатост, пулс и степен на плавност на дишане. Сами ще забележите как се променят те, когато дишате плавно.
  2. Интерактивна част – управлявате интерактивни видео процеси, посредством сензора и чрез плавността на дишане. Промяната в изображенията ще ви помага да се ориентирате доколко се справяте с редуцирането на стреса, но понякога ще изисква от вас да разделите вниманието си, върху интерактивната част и практиката.
  3. Релаксиращ тренинг – на монитора се визуализират изображения, които се променят, когато и вие промените дишането. Разполагате с допълнителен слайдер, който ви помага със задачата.
  4. Преглед на графичния анализ – обобщение на сесията. Сравняваме заедно данните от сесията и набелязваме цел за следващият тренинг.

Като всяко друго обучение и биометричният тренинг е част от процес. Той бива адаптиран според нуждите и ресурсите на клиента. Неговата достъпна цена, иновативност и ефикасност го превръщат в ценен съюзник в борбата с напрежението и стреса.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: