Същност, видове и приложение на биофийдбек терапията

тагове: високо кръвно налягане, стрес, безпокойство, напрежение, тревожни мисли

Биологичната обратна връзка, както в буквален смисъл се превежда думата от заглавието, има за цел да визуализира редица процеси в тялото, върху които обикновено ние не можем да влияем волево. Не е тайна,  че в психологичния кабинет обикновено най – голямо внимание се обръща на тревожността, стреса и напрежението. Нека първо си припомним, какво се случва в нашето тяло под въздействието на горепосочените:

  • Кръвното налягане се повишава
  • Пулсът се учестява
  • Започва т. нар. „хипервентилация на кожата“ или с други думи – активно потене.

Разбира се, това са неща, с които навярно всеки е запознат прекрасно и логично е да отбележим какво се случва по – нататък. Когато гореописаните се превърнат в ежедневие, във времето това, което можем да наблюдаваме е клинична изява на някои състояния – високо кръвно, затруднения с концентрацията, наднормено тегло, тремори, депресия и др. Наред с това може да се задълбочат вече налични заболявания – хипертония, мигрена, инсомния, както и ред психични заболявания и състояния.

Психологията работи в различни форми с повечето от тях, но тук ние имаме за цел да разгледаме възможностите, които ни предлага разбирането на процесите в тялото и  съзнателният контрол върху тях.

1. Същност

Биофийдбек (БФБ) терапията е разбиране отговора на нашия организъм, спрямо въздействията на различни фактори върху психиката и съзнателното контролиране на физиологични и психични процеси.

2. Видове

Когато казваме биофийдбек (или обратна връзка от нашето тяло) ние ги обобщаваме с една дума, но всъщност те са различни. Ето някои от тях:

  • термален БФБ – базиран върху промените в телесната температура.
  • ЕЕГ БФБ (електроенцефалографски биофийдбек) – регистрира с помощта на енцефалограф различните видове мозъчни вълни, които се визуализират на монитора.
  • ЕМГ БФБ – акцентира върху мускулната активност и напрежение.
  • HRV ( вариабилност на сърдечната честота)  – измерва промените в пулса.
  • EDA (електродермална активност)  – измерва промените в кожната проводимост, нивото на потене.

Ще ви разкажа малко повече за HRV и EDA биофийдбек тренингите, понеже разполагам с въпросните апарати и имам преки впечатления.  Хубаво е, когато можем да комбинираме няколко метода, за да работим едновременно с повече от един фактор. В случая използваме комбинация от промените в пулса и кожната проводимост. Със сензор на ръката регистрираме въпросните чрез специален софтуер, който ги превръща в графични сигнали. С промяната на дишането забелязваме как се променят пулса и електродермалната активност, които при успешна тренировка понижават своите стойности. Заедно с това настъпва успокоение на тревожните мисли, спада кръвното налягане ( ако то е провокирано от стрес), човек започва да мисли по – рационално и обективно.  Софтуерът позволява сравнения между отделните сесии, както и индикации в конкретна сесия до какво ниво са развити тези умения.

3.Приложение

Както може да се предположи многостранно е приложението на тази терапия. Тя помага в леки до умерени нива на тревожност,  облекчава кръвното налягане, тогава когато то е провокирано от стрес. Показателно е за редуциране на главоболие, мигрена.

Начинът, по който реагираме на стреса и неговото овладяване намаля риска от развитие на други –  различни по тежест, психични и поведенчески състояния (депресия, паник атаки, тревожни разстройства, хранителни нарушения и др.)

4.Заключение

БФБ практиките са нефармакологични средства за редуциране на горепосочените състояния, като в някой от тях са особено ефективни. Техният профил на безопасност и надеждност ги правят желан съюзник, в борбата с тревожност, паник атаки, нарушения на съня, високо кръвно  и др.  Същевременно, веднъж научен методът може да се използва практически неограничено, без постоянно да инвестирате пари, а просто да отделите 20 минути от времето си.

Тук е редът и мястото да кажем, че тези методи могат да се практикуват, както с други форми на терапия и/или лечение, така и самостоятелно.

Надявам се тази статия да е била полезна и интересна за вас.

психолог Станимир Стойков, гр. Ямбол

* В статията са използвани материали от Интернет, както и собствени такива.

Вашият коментар